Trenger man egentlig kosttilskudd i sin daglige kost?

Kosttilskudd er et omstridt tema. Noen hevder at det er med på å redde deres helse. Andre mener høylytt at det er svindel og at man for all del ikke må bruke pengene sine på det.

Men kan det virkelig gjøre en forskjell?

Denne guiden om kosttilskudd vil svare på de fleste spørsmålene dine.

Hva er kosttilskudd, og hva gjør de med kroppen din?

Kosttilskudd er konsentrerte kilder til næringsstoffer som ofte kommer i pille- eller pulverform. De blir markedsført som et “sunt tillegg til din daglige kost”. Blant annet inkluderer det fiskeoljer (for bedre hjerte), jern (for kvinner som menstruerer) samt hele spekteret av vitaminer fra A til K.

Kosttilskudd inneholder større mengder næringsstoffer enn det som finnes i de fleste matvarer.

Hvorfor tar folk kosttilskudd?

I stor grad fordi man mener at det hjelper kroppen til å fungere bedre. Men i noen grad er det også slik at norsk helsepersonell anbefaler folk å ta kosttilskudd hvis de har problemer med helsen. Dette kan for eksempel være:

– Kvinner som vil forhindre fødselsdefekter
– Gravide kvinner
– Hvis du har benskjørhet
– Ved muskelsmerter
– For eldre mennesker
– Folk som ikke klarer å opprettholde et vanlig kosthold

HelseNorge.no har en god artikkel på dette temaet. Den sier egentlig at: joda, de aller fleste klarer seg helt fint med å ha et vanlig kosthold. Men det er noen som trenger de vitaminene og mineralene som kommer gjennom kosttilskudd.

Kan jeg stole på de produktene som selges i Norge?

Hvis du kjøper dem lovlig fra et apotek eller en matvarebutikk: ja. Da kan du stole på dem.

Du vet det kanskje ikke, men det er ekstremt mange reguleringer på det norske matvaremarkedet. Ingen “shady” produsenter får lov til å selge varene sine hvis de er i nærheten av å være farlige for kroppen. Det finnes mange gode apotek på nett, og selv sverger jeg til Pulsapotek.no når jeg kjøper noe – men dette kan du selvfølgelig velge selv.

Kan jeg gi barnet mitt kosttilskudd?

Det kan du. Men aller først vil jeg absolutt anbefale å rådgi seg med en lege. Din lege er den som vet aller best hva slags kost (og eventuelt kosttilskudd) barnet ditt skal ha.