Sunne matprodukter for atleter

En viktig del av det å være atlet er å holde et sunt kosthold, selv om det selvfølgelig er lov å unne seg litt godt en gang iblant. På grunn av det høye nivået av stress som atleters kropper utsettes for er det svært viktig at de får i seg riktig næring. Riktig ernæring gjør at atleter, slik som fotballspillere eller skiutøvere får bedre effekt av all treningen de legger inn, og får høyere vinnersjanser som følge av mer og bedre energi. Den letteste måten å se hva en atlet bør spise er gjennom de fem hovedgruppene av mat frukt, grønnsaker, proteiner, korn og meieriprodukter.

Frukt og grønnsaker

Frukt og grønnsaker bør generelt sett stå for halvparten av mengden mat under måltider, ifølge den norske næringstallerkenen. Grønnsaker bidrar med karbohydrater, vitaminer, mineraler, fiber, vann og antioksidanter og er altså en svært viktig næringskilde. Å spise mye grønnsaker og frukt gir energi, bidrar til hydrering, fordøyelse, og skadeforebygging.  Ideelt sett bør man spise flere ulike typer grønnsaker og frukter hvert måltid, som du kan lese mer om på https://www.olympiatoppen.no/. Grønnsaker er det viktigste, og bør stå for 3/5 av det grønne man spiser daglig. Naturlig nok avhenger det beste valget av frukter og grønnsaker av ditt personlige behov, men generelt er blant annet spinat, rødbeter, søtpoteter, bananer og appelsiner noe man bør spise mye av.

Proteiner

Proteiner inneholder aminosyrer som kroppen vår ikke produserer selv, men trenger som byggeblokker for mange vitale funksjoner i kroppen. Generelt sett er dyreproteiner fra magert kjøtt (fisk & kylling) sett på som den beste kilden for proteiner, men de siste tiårene har også visse plantebaserte proteiner fått mer fokus og blitt populære. Mens de fleste atleter fortsatt spiser kjøtt, er blant annet Lionel Messi veganer under fotballsesongen. Messi spiller for tiden i Champions League på Barcelona FC, med en odds på 151.00 på langoddsen, og blir for tiden sett på som en av verdens beste fotballspillere. Hvordan det går med Messi og Barca kan du lese mer om på extra.bet365.com/news/nn/Fotball/Champions-League/skade-gjor-barca-comeback-enda-vanskeligere. Andre som sverger til plantebaserte kosthold er tennisspilleren, Venus Williams og Sergio Aguero fra Manchester City som leder Champions League. Det er derfor tydelig at et kosthold med proteiner fra kjøtt alene ikke er nødvendig for å prestere godt selv i eliteidrett.

Kilde: Pixabay

Meieriprodukter
Meieriprodukter er fullpakket av næringsstoffer slik som blant annet kalsium, proteiner, kalium, jod og karbohydrater. Myndighetene anbefaler at man spiser minst 3 porsjoner melk og magre meieriprodukter hver dag. På den måten får man i seg den anbefalte daglige inntaket av jod og kalsium. Man får også i seg fosfor, vitamin B2 og B12 samt en del proteiner. Blant annet anbefaler Olympiatoppen at unge atleter drikker minst ett glass melk om dagen, samt spiser ost. En annen type magert meieriprodukt som man bør spise ofte er yoghurt, mens fetere meieriprodukter som fløte, helmelk, smør og fet ost bør begrenses ifølge  https://www.matportalen.no/. For veganere kan dette byttes ut med gode plantebaserte alternativer.

Kornprodukter

Kornprodukter er svært viktig, men er likevel et ev de som er mest omtalt. Det er ofte produkter som brød og pasta som kuttes som del av dietter, på grønn av det høye innholdet av karbohydrater. Samtidig burde helkorn prioriteres i atleters dietter fordi de inneholder mye vitaminer, mineraler, og fiber og nettopp karbohydrater. Dette gir mye energi og ressurser for aktivitet av høy intensitet og bidrar til raskere forbedring. På den ideelle næringstallerkenen bør kornprodukter, i likhet med proteiner, stå for 1/4 av maten, spesielt i de måltidene som spises rett før en treningsøkt. Faktisk bør kornprodukter stå for en av de største kildene til ekstra energi som en atlet trenger, sammenliknet med en «vanlig» person.