Kostholdets viktighet for den yngre generasjon

Vi vet alle, innerst inne, at det er helsemessige gevinster forbundet med et sunt kosthold. Dette gjelder om noen for den yngre generasjon, som både kombinerer studier, fritid og et aktivt idrettsliv.

Studerer du samtidig som du har ambisjoner om å nå langt innenfor idretten? Da bør du lese med videre, i alle fall hvis du føler at du har mer å gå på når det gjelder kosthold.

Det kan nemlig være utfordrende for en ung student å finne luft nok i budsjettet til å innta overveiende sunne måltider gjennom uken. Men de helsemessige gevinstene tar dessverre ikke hensyn til økonomiske unnskyldninger, viktigheten er minst like stor på dette stadiet av livet.

              Kilde: Unsplash

For enhver student som er aktiv innenfor idretten kan et sunt kosthold være avgjørende for den fremtidige karrieren. I alle fall er det til stor hjelp hvis du vil holde deg i form i løpet av sesongen, slik at du kan trene og konkurrere på så høyt et nivå som mulig. Kostholdet kan være katalysatoren som gir den travle utøveren energi til å komme først over målstreken eller gå seirende ut av duellen. 

Mat og drikke

En av de viktigste årsakene til utilstrekkelige prestasjoner er mangelen på vann. Væskeinntaket er det absolutt viktigste for ethvert individ, og enda viktigere for en atlet. En idrettsutøver bør drikke én liter vann per 15-20 kilo kroppsvekt. Veier du 90 kilo blir det opptil seks liter vann per dag. Går du på skole eller universitet kan det derfor være en god idé å alltid ha en flaske vann tilgjengelig.

Mange aktive studenter opplever å få kommentarer omkring matinntaket. Det er helt normalt og du behøver ikke å skjemme deg. Unge idrettsutøvere spiser mer enn jevngamle studenter som ikke er like aktive. Antall inntatte kalorier er ekstremt viktig og har en direkte innvirkning på utøverens prestasjoner. Du må med andre ord ikke være redd for å spise, det å få i seg nok proteiner er avgjørende. Har du mulighet for å velge sunne løsninger anbefales naturligvis dette.

Kilde: Unsplash

Viktigheten av kostholdet ses også blant mange av verdens fremste utøvere. En av klodens målfarligste fotballspillere valgte for noen år siden å gå til drastiske steg for å få bedre styr på næringsinntaket. I 2017 ansatte Harry Kane en egen kokk som står for all matlaging i hjemmet.

Om det er kun maten som har gjort Kane til en av verdens beste spisser vites ikke, men han har i alle fall fått til vane å score opptil 30 mål hver sesong siden. Også i år er Kane det heteste tippe-tips hos bet365. Her står Kane i odds 5 på å bli Premier League-toppscorer.

Vi er klar over at sammenligningen kan være litt søkt, da bankkontoen til fotballspillere i verdenseliten ikke lider nevneverdig av å måtte finansiere en privat kokk. Poenget er imidlertid at kostholdet har betydning for atleter på alle nivåer.

Viktige huskeregler til unge atleter og studenter:

  • Sukkerholdig mat og drikke er ikke forbudt, men vis måtehold.
  • Minst tre hovedmåltider, pyntet med flere mellommåltider.
  • Spis frukt og grønt. Forsøk å få så mange farger som mulig på tallerkenen.
  • Sov nok. Tilstrekkelig søvn er like viktig som næring.
  • Drikk vann. Sørg for å ha drikke tilgjengelig gjennom dagen.