Hvordan spiser en toppidrettsutøver?

Bilde: Pixabay

Kanskje har du planer om å bli en toppidrettsutøver, eller kanskje har du innsett at du gjør deg best som sofa-ekspert. Uansett bør du sørge for å spise sunt, og idrettsutøveres dietter kan være eksempler til etterfølgelse.

Atleter innenfor ulike sportsgrener har ikke nødvendigvis det samme matinntaket. Sumobrytere og de største spillerne i amerikansk fotball kan spise nærmest hva de vil, hvor mye de vil og når de vil. Andre utøvere som er mer avhengig av, eksempelvis, en lav fettprosent må ha en annen tilgang til hva de putter i munnen.

I denne kategorien finner du blant annet skihoppere. Et normalt kaloriinntak for en hopper på det norske landslaget ligger på ca. 2500 kalorier per dag, og menyen kan bestå av et par knekkebrød med makrell i tomat til frokost, en skål med kornblanding og et meieriprodukt til lunsj, en middagstallerken som består av ris, grønnsaker og kylling (1/3 av hver) og et par rundstykker til kveldsmat. I løpet av treningene kan det også ryke ned en banan eller to. Apropos skihopp, så starter sesongen igjen snart, og et par av nordmennene er i sub-toppen når vi ser på favorittene til sammenlagtseieren i verdenscupen. Beste norske utøver forrige sesong (Robert Johansson) endte på en femte plass. Hos bet365 finner du masse sportsspill på skihopp og vintersport, og de norske hopperne, Robert Johansson og Johann André Forfang står til henholdsvis 21 og 26 i odds til å vinne verdenscupen 2019/2020.

I motsatt grøft av skihopperne finner vi blant annet svømmere. Den amerikanske svømmeren, Michael Phelps, var kjent for (i perioder) å spise opptil 12 000 kalorier per dag. Dette er imidlertid et ekstremt tilfelle, de fleste idrettsutøvere har ikke så stort næringsbehov, men til gjengjeld handler det om å sørge for å ha en balansert kost hvor ingredienser som frukt og grønt, protein, fiber karbohydrater og fett er representert i riktige mengder.

Mange av oss vanlig dødelige synes at en idrettsutøvers kosthold høres ut som en kjedelig affære, og kanskje tenker også du at du ikke kunne holde et så stramt og rigid kost-regime ut. Det er imidlertid ikke slik at de beste atletene i verden kun lever av pasta og brokkoli. 

Et eksempel på dette er en av historiens beste tennisspillere, Roger Federer. Den 38 år gamle sveitseren er fremdeles blant favorittene i alle turneringer han stiller opp i, og én av årsakene er kanskje den sedvanlige frokosten hans som består av hjemmelagde vafler/pannekaker med bringebærsyltetøy, cornflakes, et edikk-shot, kaffe og friskpresset juice. Dette høres ikke så kjedelig ut, og kunne vært frokostbordet til mange nordmenn en søndagsmorgen.

Kilde: Pixabay

Et annet, og noe mer krevende, eksempel kan vi hente fra amerikansk fotball. Tom Brady er en av idrettens aller beste quarterbacker, og det påstås at han har gått ned i vekt, samt blitt sunnere og bedre, av å følge en alkalisk diett som består av blant annet rosenkål, søtpoteter, gulrot, brokkoli, grønne bønner, spinat og kål. Utover å innta store mengder av disse ingrediensene skal Brady ha valgt å begrense inntaket av brød, hvit ris, ananas og yoghurt og i så stor utstrekning som mulig velger han økologiske og lokalt dyrkede matvarer.

Vi er naturligvis klar over at det kan være vanskelig, nesten umulig, for en travel småbarnsfamilie å leve som toppidrettsutøvere. Det er heller ikke slik at dette er den eneste veien frem, men det som er viktig er å ha et bevisst forhold til hva, hvor mye og når man spiser. Men husk at du også skal ha lov til å skeie ut.