Hvordan lære opp barn til å bli gode på kjøkkenet? 3 eksperttips

Barn lærer ofte ved å eksperimentere, og dette gjelder også når det kommer til matlaging. De aller fleste barn elsker å være med på å lage mat, og det er en fin måte å lære dem hvordan maten de spiser blir til. 

I tillegg er det en fin måte å lære dem om sunn matlaging, og det kan være en god måte å få dem til å spise sunnere.

Har du et barn som allerede begynner å bli interessert i den kulinariske verden? Eller motsatt; har du et barn som KUN vil spise chicken nuggets og brødskive med nugatti?

Husk at det aldri er for tidlig å begynne med å introdusere barn til kjøkkenutstyr og annen matlagingskunst. I denne artikkelen skal vi gå gjennom tre eksperttips på hvordan du kan få barnet ditt til å bli mer interessert i det som skjer på kjøkkenet.

#1: Kjøp noen gode kokebøker til barn

En kokebok for barn er en bok som inneholder oppskrifter og instruksjoner for matlaging, spesielt for barn. De fleste kokebøker for barn inneholder enkle oppskrifter og bilder, og noen inneholder også spill og aktiviteter. 

Kokebøker for barn er en fin måte å lære barna om matlaging, og de er også morsomme å lese.

Husk at kokebøker inneholder veldig mye bilder. Vi vet gjennom forskning at barn i stor grad blir motivert av bilder fremfor tekst. Nettopp derfor er det lett å få barn til å bli engasjert i matlagingen. Om du også får med barnet til å lage noen av de gode rettene, så vil engasjementet bli tatt til et helt nytt nivå.

PS! Geitmyra er en av våre favoritt-kokebøker til mat.

#2: Lekekjøkken

Et lekekjøkken er en leke som ligner et kjøkken, og kan inneholde en kokeplate, en vask og en mikrobølgeovn. De fleste lekekjøkken har også et skap med diverse redskaper og kjøkkenutstyr.

Hvis du ikke vet hva er lekekjøkken er, så er det på tide at du lærer det. Her kan du lese en forbrukertest som tar for seg de beste lekekjøkkenene på markedet (kilde: Boligmag).   

Hvordan kan et lekekjøkken hjelpe barnet ditt med å lære mer om mat og drikke?

Hvis du skal motivere barna til å lære mer om matlaging før de fyller 4-5 år, så bør du muligens investere i en slik leke. Disse har vist seg å være både billige, enkle i bruk og gjenbrukbare. Det vil si: når barnet ditt vokser opp, så kan du helt fint selge lekekjøkkenet på Finn.

#3: Reis på kulinariske opplevelser i inn- og utland

Her er noen tips til hvor vi ville tatt med våre barn for å lære mer om mat:

  • På en bondegård: Her kan barna lære om hvordan maten vår produseres, og de får kanskje muligheten til å smake nye og spennende matvarer. Det kan være fint å vise barn sammenhengen mellom sau og pinnekjøtt, for eksempel…

  • I en ostebutikk: Her kan barna lære om hvordan ost produseres, og de får muligheten til å smake på forskjellige oster.

  • På et bakeri: Her kan barna lære om hvordan brød og kaker produseres, og de får muligheten til å smake på forskjellige bakevarer.

  • På en kafe eller restaurant: Her kan barna lære om hvordan maten er tilberedt, og de får muligheten til å smake på forskjellige retter. Veldig mange restauranter gir også mulighet for å vise barn hvordan mat produseres.

Sang for barn – «matreise rundt i verden»



Oppsummering

Når barn lærer å lage mat, lærer de også å ta vare på seg selv og andre. De lærer å sette pris på mat og ernæring, og de lærer å ta ansvar for sine egne valg. Å lære å lage mat er en viktig del av å vokse opp, og det er en ferdighet som vil være nyttig for livet.

Det kan være viktig å la barn lage mat selv fordi dette kan hjelpe dem med å lære å lage sunn og næringsrik mat. Dette kan også hjelpe barna med å lære å sette pris på mat og verdien av å lage mat fra bunnen av.

Du kan begynne med å kreve at barnet skal lage matpakke når h*n er 10-12 år. Deretter kan du begynne med et system hvor barnet får ansvar for middagen minst èn gang i uken.