Hvordan kan et sunt kosthold forbedre hjernekapasiteten?

Akkurat som det ikke er noen magisk pille som forhindrer aldring, er det ingen enkeltrett som  forhindrer at hjernekapasiteten din reduseres når du eldes. Ernæringsfysiologer understreker at den viktigste strategien er å følge et sunt kosthold som inneholder mye frukt, grønnsaker, belgfrukter og fullkorn. Forsøk å få protein fra plantekilder og fisk, og velg sunt fett, for eksempel olivenolje eller raps, i stedet for mettet fett.

Hjernen din føler seg bedre med sunn mat

Som en dyr bil fungerer hjernen din best når den bare får premium drivstoff. Å spise mat av høy kvalitet som inneholder mye vitaminer, mineraler og antioksidanter, nærer hjernen og beskytter den mot oksidativt stress – «avfallet» (frie radikaler) som produseres når kroppen bruker oksygen, som kan skade celler.

Dessverre, akkurat som en dyr bil, kan hjernen din bli skadet hvis du spiser noe annet enn premium drivstoff. Hvis stoffer fra «lavt premium» drivstoff (for eksempel hva du får fra bearbeidet eller raffinert mat) kommer til hjernen, har den liten evne til å bli kvitt dem. Kosthold med høyt raffinert sukker er for eksempel skadelig for hjernen. I tillegg til å svekke kroppens insulinregulering, fremmer det også betennelse og oksidativt stress. Flere studier har funnet en sammenheng mellom et kosthold med høyt raffinert sukker og nedsatt hjernefunksjon – og til og med en forverring av symptomer på humørsykdommer, som depresjon.

Det gir mening. Hvis hjernen din blir fratatt ernæring av god kvalitet, eller hvis frie radikaler eller skadelige betennelsesceller sirkulerer innenfor det lukkede rommet i hjernen, noe som ytterligere bidrar til skader i vevet i hjernen, kan du forvente negative konsekvenser.

En sunn hjerne gjør livet bedre

Å ha en sunn hjerne er bra av mange grunner. Det vil få deg til å tenke raskere, ta smartere beslutninger og forbedre responsen. Dette vil ha en positiv innvirkning på mange nivåer siden du i tillegg til å føle deg bedre, også vil motta flere andre fordeler i situasjoner der det kan være viktig å tenke raskt. Det kan for eksempel være lurt å spille blackjack, baccarat eller noe annet spill på et casino i Norge. Jo bedre hjernen din føles, jo større er sjansen for at du også vil vinne fordi du har en bedre sjanse til å ta de riktige beslutningene i pressede situasjoner med en fungerende hjerne. Det er steg du kan ta for å utvikle hjernen din. Et sunt kosthold er et første skritt på veien til å forbedre hjernekapasiteten.