Hva er forskjellen på billig og dyr mat?

Sparetips og helsekost er to ting som mange vil ha mer informasjon om, og ofte handler det om helse og økonomi også. Det er ikke uten grunn at mange blir fortvilet når de er i butikken, for der florerer det av merkevarer og produsenter med ulik pris. Vi hører av og til om såkalte handlekurv tester der et panel skal finne ut av hvor mye prisene varierer fra kjede til kjede.

Men hvor mye varierer billigproduktene fra de dyre. Det er viktig å huske at prisene forhandles flere ganger i året, men at 1.juli ofte er et vendepunkt hva gjelder priser. I høytidene, spesielt i tiden før påske og jul, varierer prisene enda mer.

Er man opptatt av helse og privatøkonomi, har du kanskje for lengst begynt å lete etter de billige alternativene, som også er sunne. Her skal vi se på noen tips til å spare ved å leve på en sunn diett.

Mengde og variasjon

Det er selvfølgelig en enkel måte å spare penger på, og det er å ikke bruke penger. Men mat må man jo ha, og derfor kan man begynne å redusere mengden. En pakke kjøttdeig kan øke bokført saldo på en finurlig måte. Kjøttdeig er ikke dyrt, men dersom man vil leve sunnere kan man dele opp pakken til flere middager. I stedet kan man fylle på med sunne alternativ.

Kjøttdeig med kidneybønner smaker utmerket og kan blandes sammen i gryteretter, helge-middager også videre. Bønner er sunt og er fulle av proteiner.

  • Kidneybønner fra Old del Pasa koster 63,90 kr
  • Kidneybønner fra Eldorado koster 7,50 kroner

Lage deilig pålegg selv

Du har kanskje fått syltetøyglass av ivrige foreldre, hvor de forteller om hvor det bugner i skogen. Det er faktisk ikke så vanskelig å lage sitt eget syltetøy. Og når man lager det selv, så smaker det enda bedre. Alt man trenger er noe busker med bær og disse ingrediensene:

  • Sukker
  • Pektin

Sukkeret er for smakes sin del, mens pektin er for stivelse. Sukker og pektin til 3 liter syltetøy og gele koster ca. 75 kroner. For det får man masse nesten gratis syltetøy for hele familien. Bringebær, jordbær, rips, solbær, stikkelsbær og frukt passer til dette.

Hvorfor velge billige alternativ?

Mange er redde for at prisen forringer kvaliteten. Men vi er ganske overbevist om at dersom man velger sunt kosthold, så er det mye å spare i matbudsjettet sitt. Dessuten er mange redde for at et sunt kosthold også er kjedelig. Vel, tvert i mot, så er det mye moro med ekte matglede. Dessuten sparer man ikke bare egen lommebok, men også miljøet ved å bli mer bevisst sine valg hva gjelder mat.

I dag spiser vi ca. 40 kilogram mer kjøtt per person enn vi gjorde for 40 år siden, en belastning både på natur og fe. Det er et av storsamfunnets store problem, som det er viktig at alle viser hensyn til. Inn til da, spis sunt og godt, og ta med noen tips som kan spare lommeboka samtidig.