Hva bør en toppidrettsutøver spise for å øke vinnersjansene sine?

Å få i seg nok mat og næring er kritisk for enhver da det gir drivstoff til kroppen. Det er årlig mye diskusjon om hva og hvor ofte man bør spise, og dette blir forsterket av stadig ny og motsigende forskning. Det som likevel er anerkjent av de fleste er at noe som er riktig for noen, er ikke nødvendigvis riktig for andre. Det kan man blant annet se i kostholdet til profesjonelle idrettsutøvere. Selv om et rigid kosthold kanskje ikke er like viktig eller realistisk for de fleste av oss kan man ta lærdom av det de profesjonelle spiser.

Kilde: Pixabay

Hva en idrettsutøver bør få i seg av mat og næring

Når man trener bruker man musklene mye, og dette øker behovet for energi i kroppen. Derfor er det ekstra viktig for de fleste idrettsutøvere å spise nok og riktig for å få nok energi til å yte i konkurranser og på trening. For å få hjelp til dette har de fleste profesjonelle idrettsutøvere sin egen ernæringsfysiolog som gir tips og lager matplaner om hva de bør spise. Riktig og jevnlig mat kan bidra til å endre utøvernes odds i viktige sportsspill på nett, altså vinnersjanser kan endres i viktige konkurranser. Blant annet har forskning vist at muslimer gjennom Ramadan kan oppleve redusert sportslig ytelse på grunn av mangel på jevnlig inntak av mat og drikke.

Det er 5 næringsstoffer som er viktig for en idrettsutøver å få i seg: karbohydrater, fett, protein, vitaminer og mineraler. I en artikkel over hva de norske OL-utøverne spiser anbefales det å spise store mengder sjømat da dette inneholder mye protein. Fisk inneholder dessuten også omega-3, fett og andre helsefordeler.

Man, og særlig idrettsutøvere, bør også få i seg karbohydrater. Mange er redde for dette, men så lenge man spiser næringstette varianter skal det ikke være noe stort problem. Eksempler på dette er fullkornsprodukter, bønner og grønnsaker. I tillegg til næringsrik mat anbefales det også med sportsprodukter slik som energibarer og sportsdrikker for å få maksimal uttelling for treningen, samt sukkerprodukter før, under og etter trening.

Kilde: Pexels

Vegetarkost stadig mer populært

Ikke alle er enige om at produkter som kjøtt og fisk er veien å gå for å øke prestasjonsevnen. Flere og flere idrettsutøvere, kanskje særlig i utlandet, begynner å sverge til vegetarkost. Et eksempel på dette er tennisspilleren Venus Williams som har vunnet flere OL-gull og har deltatt på Grand Slam flest ganger. Andre mener også at de selv presterer bedre på et vegansk kosthold.

En utfordring er at det er mye vanskeligere å nå det anbefalte daglige nivået av kalorier og proteiner med et plantebasert kosthold. I tillegg er det vanskeligere å få i seg jern, vitamin B12, D-vitamin, kalsium og sink. Da blir hjelpen fra profesjonelle ernæringsfysiologer stadig viktigere. Likevel avhenger anbefalt kosthold av idrettsgren. En sumobryter trenger ikke tenke like mye på hva de spiser som det de trenger i en idrett med lavere fettprosent, slik som i skihopp.

Selv om det er mange anbefalinger der ute om hva idrettsutøvere bør spise, finnes det ingen fasitsvar. De idrettsutøverne som presterer best har fokus på hele pakka. De spiser godt, drikker nok, hviler nok og har fokus på sykdom- og skadebyggende foretak. Likevel er maten de anbefales av ernæringsfysiologene noe vi andre absolutt bør la oss inspirere av.