God diett kan forlenge sportskarrieren

En god og sunn diett kan ikke bare gjøre livet til vanlige mennesker bedre, men superstjernene gjør også sitt ytterste for å legge til rette for at karrieren blir så lang og suksessfull som mulig. For mange starter det med maten de spiser.

En av de største sportsprofilene i dette årtusenet er utvilsomt den portugisiske fotballstjernen Cristiano Ronaldo. Nylig sikret han seg rekorden over flest antall mål scoret for et landslag, etter at han scoret sitt 110. og 111. mål for sitt kjære Portugal i VM-kvalifiseringskampen mot Irland. Dermed gikk 36-åringen forbi den tidligere rekordinnehaveren, iranske Ali Daeis, «uslåelige» rekord på 109 landslagsmål.

Portugiseren er kjent for å være svært dedikert, og til tross sin etter hvert så voksne alder – i fotballsammenheng – fortsetter han å levere på høyeste nivå. Han har flere ganger uttalt at bak hans imponerende fysikk ligger det både tusenvis av treningstimer og en god diett. Mange ønsker å følge tips fra ekspertene, enten det er idrettsprofilenes dietter eller investorenes beste aksjetips. Det å se på Ronaldos diett kan derfor være veldig interessant for de som lurer på hva som kreves for å gå i fotsporene til superstjernen.

Storscoreren spiser vanligvis seks måltider om dagen, som regel hver tredje til fjerde time. Til frokost starter han gjerne dagen med en yoghurt med lite fett, ost og skinke, samt en avocadotoast.

Det første mellommåltidet består gjerne av grove rundstykker og masse avocado – som tydelig er en stor favoritt for måltyven.

Det neste måltidet er Ronaldos første av to lunsjer. Den består av kylling og salat, mens lunsj nummer to gjerne består av fisk. En av favorittene hans er tunfisk mikset med egg, salat og oliven.

Ronaldo har også to middagsmåltider, noe som gjør at dietten skiller seg fra den tradisjonelle norske stilen med en stor middag etterfulgt av kveldsmat før man legger seg. Den første middagen har kjøtt eller fisk som hovedingrediens, med grønnsaker og pasta eller ris ved siden av. Favorittfiskene til portugiseren er tunfisk, sverdfisk og torsk. Middag nummer to består som regel av det middag én ikke hadde – altså fisk eller kjøtt.

I tillegg til disse seks hovedmåltidene, er Ronaldo flink til å fylle på med nøtter, bær og frukt i løpet av dagen mellom måltidene.

Kan en vanlig person følge den samme dietten?

Sammenlignet med mange av dagens avanserte dietter, er ikke dietten til Ronaldo ekstrem eller banebrytende på noen som helst måte. Den inneholder rett og slett diettkonsepter som er ganske grunnleggende, og står i stil med matrådene som norske helsemyndigheter gir.

Det mest uvanlige i dietten hans er kanskje sverdfisk, men ellers er det meste relativt vanlige varer også her i Norge.

Samtidig er det verdt å merke seg at i tillegg til maten han sier, er det også viktig å se hva Ronaldo ikke spiser og drikker. Han holder seg nemlig langt unna alkohol og kullsyreholdige drikker, noe han flere ganger har gitt klart uttrykk for i intervjuer og pressekonferanser. Det er kanskje dette som blir det vanskeligste for de som ønsker å følge Ronaldos diett, samtidig som man også må holde seg unna søtsaker som godteri og lignende.