Derfor er kostholdet så viktig for deg som er idrettsutøver

Mange av oss bedriver idrett og har et mål om å forbedre oss. Da kreves ferdigheter, mye trening, men også et godt, og ikke minst egnet kosthold. De lærde strides dog stort med å finne den perfekte matkombinasjonen for treningsglade med ambisjoner. Så hvilke tips bør du egentlig forholde deg til, og hva bør du spise for å forbedre ferdighetene dine?

Variert er nøkkelordet

Opp gjennom årene har en rekke studier blitt gjennomført, med like mange motstridende resultater. Du bør spise fettrik mat, du bør spise så mange kalorier som mulig, og du bør telle kalorier og ikke overskride anbefalt kaloriinntak. Med andre ord kan det være vanskelig å vite nøyaktig hvilke råd du bør forholde deg til og hva du faktisk bør gjøre i matveien. Allikevel virker forskerne og ekspertene på feltet å være enige om én ting. Du må spise variert.

Et variert kosthold sikrer et variert inntak: vitaminer, mineraler, fett og karbohydrater – og mer. Når du er aktiv innen idrett bruker kroppen mer energi enn den ellers gjør, og desto viktigere er det å fylle på med energi i alle former og varianter.

Rådfør deg med legen

En av grunnene til at det er vanskelig å kartlegge hvilken diett som er den beste, er at vi alle er forskjellige, og det samme er kroppene våre. Derfor gjør du rett i å rådføre deg med legen din før du endrer kosthold. Noen beveger seg lite og trenger derav mindre mat for å opprettholde et stabilt energinivå. Noen forbrenner mat raskere enn andre, mens andre på sin side sliter med opptak av visse næringsstoffer. Derfor bør du rådføre deg med legen eller eksperter for en diett som er tilpasset deg.

Foto: Pixabay

Ronaldo – den perfekte idrettsutøver

Ronaldo er av mange ansett som tidenes beste fotballspiller. Han ble nylig solgt til Manchester United, der han i første kamp scoret to mål. I september 2021, på bet363, der du finner tippe-tips og masse sportsnyheter, er laget i utgangspunktet spådd å havne på fjerdeplass med odds på 7.00. Mange har dog endret syn på Manchester Uniteds sjanser etter at Ronaldo entret klubben, og de tror på seier. Det sier litt om ferdighetene hans.

Han har viet livet til trening og et sunt kosthold for å komme dit han nå er, og i en alder av 36 – noe som er gammelt i fotballsammenheng – fortsetter han å levere i kamp etter kamp. Og det skyldes strenge rutiner. Han spiser mye, og han spiser variert. Dessuten trener han hver eneste dag, gjerne flere ganger daglig, og klarer på den måten å ikke bare opprettholde – men forbedre – kroppen og ferdighetene sine.

Få i deg nok mat

Når du er aktiv, er det viktig å spise mye. Jo mer du beveger deg og trener, desto større matinntak kreves også. Mat og næring er nødvendig både for energien din og for musklene dine, og spiser du ikke nok, vil du ikke ha energien som kreves til å levere. Musklene vil heller ikke ha grunnlaget som trengs for å vokse slik at du blir sterkere.