Bruker du for mye penger på mat?

I disse dager er det mange som mister jobben, og går en usikker hverdag i møte.

Antall permitteringer har skutt i taket, og det er mange som må snu på krona i disse corona-dager.

I denne artikkelen tenkte jeg å se nærmere på hvordan man kan sette opp et budsjett for å enkelt kunne avdekke om man kan spare noen penger på matforbruket sitt.

Det enkleste stedet å starte, er å se på SIFO sitt referansebudsjett. Det finner du her: https://www.oslomet.no/om/sifo/referansebudsjettet

Der taster du enkelt inn hvor mange dere er i husstanden, alder og eventuelt inntekt. Så får dere opp en tabell med hvor mye man burde bruke i måneden på de forskjellige postene.

Slik ser det ut for en helt vanlig, norsk familie:

En vanlig familie skal da altså bruke rundt 7816 kr i måneden på mat og drikke.

Om du bruker mye mer enn dette, bør du sjekke ut mulighetene for å spare penger på mat.

Det finnes mange gode tips på Internett om hva som lønner seg å gjøre, og en veldig fin gruppe for alle som vil spare penger, både på mat og generelt i livet, er Facebookgruppa «Pengesnakkerne«.

Det er også en annen gruppe du burde melde deg inn i, dersom du er ute etter å spare penger på mat; nemlig «Mat fra bunnen«.

Bilde fra Mat fra bunnen

Der lages det masse god mat, fra bunnen av, hvor oppskrifter deles. Det er nok derfor denne gruppen har blitt så populær også, med mer enn 200 000 medlemmer! Det er ganske mange når vi tenker på hvor lite land vi bor i.

I tillegg har jeg noen sparetips:

  1. Bruk Forbrukerrådet sine strøm-sider for å finne billigste strømleverandør – her kan det være penger å spare!
  2. Dersom du har forbrukslånsgjeld burde du sjekke om du kan flytte dette til et annet sted med bedre renter. Bruk Sammenlignforbrukslån.no
  3. Ikke spis ute! Lag maten din selv, fra bunn av.
  4. Om du har vaner som koster mye, f.eks. snus, røyk, Pepsi max, takeaway kaffe osv: gjør alt du kan for å kutte ned på dette. Dette blir vanvittig mye penger over tid.
  5. Finn ut hva som gjør deg lykkelig: det er slitsomt å spare penger – men om du kutter ned på alt som ikke påvirker lykkefølelsen din, er det enkelt. Om du elsker god vin – unn deg en god vinflaske i ny og ne, men spar inn på de uviktige tingene for deg, for eksempel klær.

Har du flere sparetips? Send meg en epost så legger jeg dem til i lista over!

Håper alle holder seg trygge og friske i disse tider. Stay safe!