Alternative matoljer – blir de den neste sunne mattrenden i 2021?

Det dukker til stadighet opp nye sunne trender innen matlaging, og de senere årene har alt fra avocadoer til ketodietter og chiapuddinger vært i vinden. Det seneste ser imidlertid ut til å bli matoljer – for her er det visst mer å velge blant enn vi vanlige folk kanskje er klar over. Men hvilke alternative matoljer finnes der ute, og hvilke helsemessige fordeler har de? Det gir vi svaret på her!

Hva er matolje?

Matolje er helt enkelt oljer av ymse slag som brukes i matlaging. Frem til nylig har det i hovedsak vært olivenolje det har vært mest snakk om, men i dag kan sesamolje, rapsolje, solsikkeolje, peanøttolje, druekjerneolje og mye annet nevnes. Med andre ord er lista lang, og den blir stadig lengre. For dem uten kunnskap på feltet er en olje en olje, men de ulike oljene kommer med forskjellige egenskaper, og de egner seg til forskjellige typer bruk.

Med riktig type matolje unngår du at maten brenner seg, noe som gjør at du kan slappe litt mer av under matlagingen. Kanskje får du unna litt husarbeid, kan prøve mobil spilleautomater eller se et TV-show mens maten stekes.

Olivenolje

Olivenolje er nok det de fleste av oss forbinder med matolje, men nyere undersøkelser har vist at det kan lønne seg å styre unna olivenolje. I hvert fall noen av dem. Om du er glad i matoljer, liker å prøve nye varianter og vil opprettholde en sunn livsstil, kan noen av oljene nedenfor være veien å gå videre.

Rapsolje

Rapsolje er ikke et ukjent fenomen, men oljen er ikke like utbredt som olivenoljen. Det kan imidlertid lønne seg å gå over til rapsolje – i hvert fall om du fokuserer på helsa. Olja kommer med en lav prosentandel mettet fett, og dette fettet kan være skadelig i større mengder. Dessuten har olja en stor prosentandel omega-3-fettsyrer, som er kjempeviktig for helsa, og spesielt for gravide og eldre.

Peanøttolje

Noe av det nyeste på markedet er peanøttolje, og enn så lenge er det de spesielt interesserte som tar i bruk oljen. Flere bør imidlertid få øynene opp for varianten; den er rik på omega-6-fettsyrer, som sammen med omega-3-fettsyrene er veldig viktige. I dag får vi i oss altfor lite omega-6, og en god matolje kan være veien å gå for et rikere inntak. Den egner seg godt til steking, så vel som til dressinger og salater. Med andre ord har den mange bruksområder.

Valnøttolje

Valnøttolje er også blant de nyeste oljene på markedet, og den egner seg om du har høyt kolesterol. Den senker nemlig LDL-kolesterolet ditt – det som anses som den farlige typen. Den kan dessverre ikke varmes opp men egner seg godt som topping på en salat eller som dressing.

Bytt på hvilke oljer du bruker

Fordi alle oljene kommer med ulike egenskaper og egner seg til forskjellig bruk, kan det lønne seg å gå til innkjøp av flere varianter. Da sikrer du at du får best utbytte av alle de forskjellige egenskapene som tilbys, og at du alltid har en egnet matolje klar – uansett hva som skal lages.